تصویر تمیز کردن گوش

    خیلی افراد برای تمیز و سالم نگه داشتن گوش‌شان، به طور مرتب داخل آن را تمیز می‌کنند. امّا تمیز کردن گوش کار صحیحی نیست. در واقع، گوش برنامه بهداشت خود را دارد و با وارد کردن اشیای مختلف در گوش، این فرایند طبیعی را بر هم می‌زنید؛ یا بدتر ایجاد آسیب‌دیدگی می‌کنید.

    آکادمی گوش و حلق و بینی آمریکا، استفاده از گوش پاک‌کن، و عادتِ وارد کردن انگشت، یا هر شیء دیگر، داخل گوش، برای تمیز کردن آن را منع می‌کند. این آکادمی این روش تمیز کردن گوش را با خطر آسیب رسیدن به شنوایی یا از دست دادن آن مرتبط می‌داند.

    موم گوش که در اصطلاح پزشکی سرومن نامیده می‌شود، ماده‌ای سالم در گوش‌های‌تان است و به‌عنوان عامل تمیزکننده عمل می‌کند. این ماده ویژگی محافظ، آنتی‌باکتریال، و روان‌ساز دارد، و از پرده گوش تا مجرای بیرونی آن حرکت کرده، و کانال گوش را تمیز می‌کند، و بعد خشک شده و می‌ریزد. این یک فرآیند خودتنظیم است و در شرایط عادی نیازی به ایجاد تداخل در آن نیست. اگر موم گوش وجود نداشته باشد، گوش خشک و خارش‌دار می‌شود.

 

    وقتی برای تمیز کردن گوش، از گوش‌پاک‌کن استفاده می‌کنید چه اتّفاقی می‌افتد؟

    وقتی از گوش‌پاک‌کن استفاده می‌کنید، در واقع موم گوش را عمیق‌تر به داخل گوش‌تان و جایی که نباید باشد، فرو می‌کنید، و ممکن است جلو پرده گوش‌تان جمع شده، آن را مسدود کرده و مشکلات مختلفی ایجاد کند. قارچ، باکتری، و ویروس‌های مختلف، از گوش بیرونی به داخل گوش رفته و می‌توانند موجب بروز عفونت شوند که بسیار دردناک خواهد بود. همچنین وقتی موم گوش در عمق گوش جمع می‌شود، می‌تواند موجب از دست رفتن شنوایی شود. اگر عمیق‌تر از آن پیش رود، حتّی می‌تواند به پرده گوش آسیب رسانده و موجب پارگی آن شود.

 

آیا اصلاً گوش باید تمیز شود؟

    گوش‌های‌تان نباید هیچ‌وقت تمیز شوند. با تمیز کردن داخل گوش، فقط موجب دور باطل می‌شوید. دکتر دوگلاس باکاوس، مدیر بخش شنوایی در مؤسسه علوم اعصاب سوئد، توضیح می‌دهد که وقتی به طور مداوم پوست گوش‌تان را می‌مالید، هیستامین زیادی تولید می‌شود. این موجب التهاب پوست می‌شود، و هر چه بیشتر آن را بخراشید، خارش بیشتری پیدا می‌کند.

    تنها زمانی موم گوش باید تمیز شود که تحت معاینه پزشک باشید. پزشک تشخیص  می‌دهد که گوش‌تان، دچار انباشتگی موم شده است. این مشکل با علائمی مثل گوش‌درد، از دست رفتن شنوایی، وزوز گوش، خارش، ایجاد بو و ترشحات از گوش همراه است. در چنین شرایطی گوش باید توسط متخصص تمیز شود.

    اگر می‌خواهید به تمیز کردن گوش‌تان ادامه دهید، هیچ چیز را وارد گوش داخلی‌تان نکنید! فقط گوش بیرونی را با استفاده از پنبه تمیز کنید. دکتر باکاوس، مخلوطی از سرکه سفید، الکل، و آب به میزان یکسان را برای تمیز کردن گوش پیشنهاد می‌کند. دقّت کنید که این مخلوط باید در دمای محیط باشد و برای هر گوش از چند قطره بیشتر استفاده نکنید.

    آخرین نکته این که، هیچ چیز را نباید داخل گوش‌تان فرو کنید. اجازه بدهید بدن جادوی خود را انجام دهد!

 

 منبع: http://www.beytoote.com/health/prevention/should3-clean2-ear.html